4.12.10

Mitä silmä näkee toisessa maassa?

Näin itsenäisyyspäivän alla uskallankin ottaa toisen maan käsittelyyn. Mitä minun silmäni Kolumbiassa näkivät tai eivät halunneet nähdä. Huomasin tulleeni jo hieman kyynisemmäksi siitä, mitä olin 18 vuotta sitten: en enää ahdistu asioista, joihin en oikeasti voi vaikuttaa. Totta kuitenkin on, että tilanne Kolumbiassa on selvästi parempi kuin parikymmentä vuotta sitten : ).

Olen usein ajatellut, että siellä on surkeita päättäjiä, kun eivät voi huumeille mitään. Lehdistä sain lukea, että kyllä siellä ainakin älähdettiin valtionjohtotasolla Kalifornian marihuanapäätöksille. Kuvassa oikealla Kolumbian tuore presidentti Juan Manuel Santos.


Tässä mukana myös Costa Rican naispresidentti Laura Chinchilla.
Argentiinan presidentin kuolema oli kova juttu.


Tullista ei pääse huumeita läpi ainakaan Euroopan lennoilla. Meidät tarkastettiin moneen kertaan. Välillä ajettiin odotussalista pois ja kopeloitiin uudelleen ja taas uudelleen. Tässä julma huumekoira apuna:


Euroopan asiat eivät siellä tulleet lehdissä esiin, mutta sen sijaan Kiinan ja Filippiinien kovastikin. Nehän ovat melko lähellä Etelä-Amerikkaa : ). Päivän lehti ilman jalkapalloa ei ole päivän lehti. Tässä surtiin ennustajamustekalaa:


Lehdistä puheenollen, jos haluaa julkisuutta kuolemansa jälkeen, kannattaisi kyllä kuolla Kolumbiassa. Saman henkilön kuolinilmoituksia saattoi olla jopa 5-7 (hiukan himmensin). Minulle jäi epäselväksi miksi? Jospa se on jonkinlainen muistoadressin korvike?


Kun maassa on kahvia, hedelmiä ja kasveja, niitä käytetään sisustuksessa hyödyksi : ). Hotellin hissin vieressä kahvipapuja roskiksen päällä:


Oven pidikkeenä. Nämä olisin kernaasti vaikka ostanut, jos olisivat mahtuneet matkalaukkuun (tytär on melkoinen kahvikissa). Taisi olla myös vientirajoitus: 3 kg/henkilö. 


Näistä hedelmistä minulle tuli aina mieleen kauhuelokuvat, joissa joku on kerännyt kellarin hyllylle lasipurkkiin epämuodostuneita ihmisen osia : ). Missä ihmeen liemessä ne olivat vai vaihtoiko henkilökunta niitä jatkuvasti. Olisipa pitänyt ottaa eri päivinä kuvia : )


Tällainenkin käy (näköjään) koristeeksi. Olisikohan se juurtunut, jos olisin tuonut mukanani ja istuttanut pihallemme ja minulla olisi ollut Oulun ainut mikäliekasvi, bambu?:


En halunnut nähdä eläimiä, joista ei kukaan välittänyt:


Hotellin apinat olisin halunnut hiipiä yöllä vapauttamaan, mutta ihminen oli varmaan ne jo pilannut. Häkkien vieressä oli varoituskyltti, että ei saa mennä niiden lähelle, ne eivät pidä siitä. Apinat näyttivät onnettomilta ja yksi ehti raapaista poikaani häkin raosta. Ne käyttäytyivät vihaisesti ja levottomasti. Löysin siis itsestäni kettutytön.


Näille kaduillehan emme menneet kävelemään vaan ajoimme taksilla ohi. Siellä se todellisuus kuitenkin asuu ja sähköjohtoviidakko on kyllä uskomaton; myöskin paremmissa kaupunginosissa.


Me kävelimme näillä kaduilla:


Kipittelen tästä aasinsiltaa pitkin Itsenäisyyspäivään. On meillä Suomessa asiat hyvin - vai onko? Kolumbiassa en nähnyt yhtään kerjäläistä ja poikani tekikin hyvän huomion: siellä ei näkynyt yhtään humalaista ja kaikki tekivät töitä - tavalla tai toisella. Itse asiassa kadun kulmassa pikkutavaroita myyvä henkilö näytti onnelliselta. Hän sai ehkä juuri riittävästi rahaa, jotta saattoi painaa päänsä illalla tyynyyn (toivottavasti tyynyyn) ilman nälkää ja kaikki olivat NIIN ystävällisiä!10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia kuvia vieraasta maasta. Kahvia, koiria, huumeita ja kaapeleita sikin sokin. Paljon erilaista nähtävää ja ajateltavaa. Kiitos, kun jaat kanssamme.

  VastaaPoista
 2. Hyvin tutkit sekä havannoit ympäristöä ja elämää. Helppo kulkea mukana hieman erilaisissa maisemissa.

  VastaaPoista
 3. Olet taas yhtä kokemusta rikkaampi, mukavaa että esittelit maata meillekin.
  Eipä taitaisi länsimaalaiset ihmiset tyytyä ja olla tyytyväisiä samassa elintasossa. Suomessa on asoat hyvin ja toisaalta ei ole, ihmisten huonovointisuus vain lisääntyy hyvinvoinnin lisääntyessä, eikö olekin kummalista?

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista nähdä tuota "oikeaa" elämää ja myös noita pieniä yksityiskohtia joita ei aina muuten hoksaa. =)

  VastaaPoista
 5. Lyhyt tarinasi kuvien kanssa avarsi hyvin tämän maan elinoloja.
  Kaunista taidetta tämä "roskis".

  VastaaPoista
 6. Tiuku: voi kuinka paljon siellä näkisikään, jos olisi aikaa ja rahaa : )

  Ari: kiitos. Sisääni on rakennettu pieni tarkkailija : )

  Sesse: kummallista on. Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että onnellisuus on saavutettavissa helpommin vaatimattomissa oloissa : ).

  Pirjo: taisi se oikea arki jäädä kuitenkin meiltäkin näkemättä : )

  Ulleriina: Kolumbiastahan ei kerrota Suomessa muuta kuin huumeista, autopommeista, sissisodista ja maanjäristyksistä. Se on aivan väärä kuva, mutta mitä he tietävät Suomesta? Piti koko ajan sanoa, että Euroopassa se Suomi : D

  VastaaPoista
 7. Kiitos tarinasta ja kuvista. Enpä tosiaan paljoa Kolumbiasta tiedä.

  VastaaPoista
 8. Famu falsetissa: kukapa niistä kaikista maailman maista : ) Tuli vain mieleen, että meillä kaikilla taitaa olla aika erikoisia käsityksiä monesta maasta ja joku maa voi olla olemassa ihan salaa : ) Ainakaan itse en ole kovin haka maantiedossa.

  VastaaPoista
 9. Maailmassa on tosiaan monta ihmeellistä asiaa. Varmaan köyhyyskin on eri maissa erilaista. Meillä menee asumiseen hirveästi rahaa, koska vuokrat ovat korkeat ja asunnot kalliita. Täällä elää moni velkakierteessä tai köyhyysloukussa, vaikka se ei samalla lailla näy kuin lämpimissä maissa. Toimeentulotuella ja työttömyyskorvauksella ei moni saa vuokraansa maksettua ja riittävästi ruokaa, jos on vielä velkarästejä, joita useimmilla on 90-luvulta asti.

  VastaaPoista
 10. Vielä tuosta metsäkuvasta: Se on hyvin kaunis!

  VastaaPoista

Luetuimmat : )