2.4.11

Nelososuma

Hahaa, keksin uuden sanan nelososuma eli kuvavalinnan pitää osua neljännen kansion neljänteen kuvaan meni syteen tai saveen. Sain haasteen Pipsalta, kiitos ja melkein saveen osuinkin: lähde.


Minua on niin paljon harmittanut, kun lapsuudesta ei ole mistään tärkeistä asioista kuvia, kuten kanoista, possuista, lehmistä, kissoista, kauppaleikistä..., että otan kuvia vähän joka paikasta ja yksi on tämä lähde. Sitä ei olekaan tarkoitettu "kuvaukselliseksi" vaan se on vain kuva, mutta lähde ei ole vain lähde, minäpä kerron...

Lähde on kesämökkimme lähellä vai sanoisiko kaukana. Ärsyttävän kaukana suorastaan. Tiukka anoppini oli aikoinaan laittanut lapset hakemaan lähdevettä ja miehelläni oli siitä yksi traumaattinen kokemus. Isompi poika oli sanonut miehelleni, että otetaan järvestä vesi, ei se äiti mitään huomaa. No arvatkaa vain. Selkäsauna siitä seurasi ja jos vielä arvailette, isompi sanoi, että se oli pienemmän keksintö.

Lähde sijaitsee sellaisessa notkossa, jossa on oikein synkkiä, naavaisia kuusia ja todellisia sammalmättäitä. Tuskin hämmästyisin lähteellä ollessani, jos peikko tulisi puun takaa. Sanoisin vain: terve! Pieni pelko hiipii mieleen, kun on kumartuneena lähteelle. Aivan odottaa veden kuvajaiseen ilmestyvän vaikka hirven tai karhun. Sitä vettähän ei niin vain siepata. Se pitää pulputtaa vesikannuun siten, ettei mene roskia. Pulputusaika on tuskallinen, koska kaikki Keski-Suomen hyttyset aterioivat ihan taatusti juuri sillä lähteellä, jos on yhtään paljasta pintaa tai ohutta kangasta.

Kun laitoin lomalla pikkulapsen päiväunille ja mies tietysti mielellään auttoi juuri siinä hommassa eli nukkua torsottivat sitten molemmat keskellä kirkasta päivää, lähdin aina hakemaan lähdevettä. Oikaisin metsän läpi enkä kiertänyt polkua pitkin. Se kävi kuntoilusta painavan vesikannun kanssa, mikä oli tarkoituksenikin, koska illalla saattoi sitten paremmalla omallatunnolla syödä grilliherkkuja : )

En tiedä, miksi lähde on mennyt huonommaksi ja joku on "tehnyt" siihen viereen toisen? Käykö lähteellä liian moni kyläläinen tai vieras, onko ihmisen käsi vahingoittanut luonnon tasapainoa? 
_ _ _

Jatkan sääntöjen mukaan haastetta neljälle. Valintahan ei ole koskaan helppo, mutta haluan noudattaa sääntöjä. Neljännen kansion neljäs kuva nähdään toivottavasti seuraavilta: Sude, Tiuku, Miranda ja Manna.14 kommenttia:

 1. Hyvä kuvavalinta, koska saimme kuulla tarinan joka tukee kuvaa. Hyvää viikonloppua ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Elisa. Onneksi ei osunut hullumpaan kuvaan : ) Hyvää viikonloppua sinullekin.

  VastaaPoista
 3. Kannatti haastaa, tämä oli todella hieno tarina! Tuollainen lähde on harvinaisuus, toivottavasti kukaan ei pilaa sitä lopullisesti.

  VastaaPoista
 4. Mukava tarina tällä kuvalla, ihanaa raikasta lähdevettä ei meinaa löytääkään nykyään. Meidän mökin lähellä on samatapainen lähde, mutta toisella puolen järveä.

  VastaaPoista
 5. Jäin tässä muistelemaan oman elämäni lähteitä, joista vettä on haettu ja kirkasta vettä ihailtu. Kaikki kotimaan lähteet ovat olleet aina piilossa synkän metsän keskellä, joten varmaan peikkojakin on lymyillyt läheisyydessä.

  VastaaPoista
 6. Kiva tarina. Ennen todella haettiin kahvivettä lähteestä, joka oli metsän keskellä kuusien ympäröimänä. Ja jännää, kun lähteen pohjasta pulppusi vettä... Vesipuolukoille haen kyllä vieläkin veden sieltä lähteestä! On taatusti kylmää, raikasta ja puhdasta.

  VastaaPoista
 7. Olipas virkistävä lähdetarina! Yhtä virkistävä kuin lähteen vesi itsekin. Minäkin olen harmitellut lapsuudesta puuttuvia kuvia,on sentään yksi jossa kyyhäilen kanaparven keskellä. Täytyykin etsiä se ja kuvata uudelleen.
  Pidä hyvä huoli lähteestä. Se on aarre!

  VastaaPoista
 8. Näkyikös tuolla lähteen silmäsä koskaan sitä sulhasen kuvajaista ? Eikös sen pitäisi siellä olla ?
  Kiito haasteesta , kuva on aukaistu.

  VastaaPoista
 9. Pipsa: se oli paremmassa kunnossa, kun moni ei siitä tiennyt enkä ymmärrä, miksi joku meni kaivamaan lähettyville uuden.

  Manteli: mielessäni pyörii laulu "sua lähde kaunis katselen...". Soitankin sitä joskus.

  Tiuku: sammalmättäätkin ovat niin pehmeän pehmeitä ja kauniita valon siivilöityessä kuusen oksien läpi.

  Hannele: sitä juuri : )

  Anja: mitähän ne vesipuolukat ovat?

  Kiirepakolainen: valitettavasi lähteen vointi ei ole minusta kiinni. Polku sinne on leventynyt ja monet askeleet tallaavat sitä. Mutta eihän minulla ole sen suurempaa oikeutta kuin muillakaan : )

  Sude: saattoipa joskus mieheni kurkistaa olan takaa, joten näkyi lähteessä : ) Tämän ikäisen sulhaset ovat sellaisia kompuroita, että tipahtaisivat lähteeseen, jos tulisivat kurkkimaan : D

  VastaaPoista
 10. Hieno osuma tämä nelososuma! Erikoinen muoto tuolla lähteellä, siinä ikään kuin kyyristelee jokin eläin jolla on ankkamainen nokka.
  EI ihme jos anoppi huomasi 'lähdeveden' järvivedeksi, järvestähän nousee nimittäin aivan pissanväristä nestettä :D. Näin todettiin kun joku kesä sitten loppui kaikki vedet mökin kaivosta ja kannetti saunavedet järvestä.

  VastaaPoista
 11. Voin vain kuvitella metsän kätköissä olevan tunnelman. Ihanan rauhallinen mutta jännittävä paikka :)

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoinen tuo lähdekuva. Lähteen vesikin on kirkasta ja kylmää. Yritän vastata haasteeseen. Katsotaan löydänkö kuvaa. Minulla ei ole oikeastaan kuvakansioita.

  VastaaPoista
 13. Kutuharju: otamme aina saunavedet järvestä, mutta kiehutan sen varmuuden vuoksi. Tulee samalla kosteutta saunaan : )

  Pirjo: joskus lähden sinne ihan vain kameran kanssa : )

  Miranda: ei se haaste ole niin vakavaa : ) Minullakin on kuvat siellä sun täällä ja kansioita vähän joka paikassa, joten on siinä sitten etsimistä.

  VastaaPoista

Luetuimmat : )