27.8.11

Menetetyt hetket

Ihminen on menettänyt arjesta selviytymisen ilon. Kun oli ruokailtu, astiat pestiin vadeissa, joihin oli lämmitetty vesi. Sitten ne kuivattiin pellavapyyhkeillä, joihin oli kirjailtu kauniit nimikirjaimet; kenties kapiot. Pyyhe ripustettiin tähän naulaan:


Naulakko oli jonkun käsin tekemä ja pyyhkeiden peittona oli kaunis valkoinen liina, jossa oli pitsiä tai muita kirjailuja tai molempia.

Nyt siinä on muistona kalastukseen liittyviä välineitä.


Ihminen on aina ollut näppärä keksimään askareita helpottavia välineitä. Yksi niistä on yöastia. Ennen vesiklosettia se helpotti, ettei tarvinnut lähteä pimeässä ja pakkasessa ulos. Ehkä tämä on herrasväen väline, joillekin riitti ämpäri.


En tunne minkäänlaista iloa tyhjentäessäni ja täyttäessäni astianpesukonetta. Kalastuksesta en mene sanomaan mitään enkä yöastiasta muuta kuin että potta on kaunis. Käsitöiden merkitys on vähentynyt. Ei tarvitse tehdä astioita, hyllyjä eikä liinavaatteita. Harrastaa toki voi. Tässä minulta punnerrusten punnerrus: villasukat. Ensimmäinen pari meni harjoittelun piikkiin.

Huomasin, että raidat auttavat tekemään samankokoiset sukat.

Tässä minä ite tänä kesänä soutelemassa kalastusreissulta mökille päin. Verkot olivat välineenä ja saaliina kaksi isoa kalaa. Jälkiruokana mustikoita. Ei puuttunut kuin perunapelto ja lehmä ja ruoka olisi ollut lähes ilmaista : ) Kuntosalin soutulaite ei tuo samaa nautintoa, kun totiset ihmiset kuntoilevat ympärillä ja telkkarista tulee jokin saippuasarja pään yläpuolella. Onko se ihme, että nyky-yhteiskunta voi huonosti.


Syksyn saapuminen ja parhaiden vuosien katoaminen tuo haikeutta. On mielenkiintoista iän mukana ruveta yhä enemmän ymmärtämään omia vanhempiaan ja isovanhempia ja nähdä itsensä osana kokonaisuutta.

11 kommenttia:

 1. Täyttä totta.
  Ei ole enään aikaa mihinkään.
  Kiitos postauksesta.
  Rauhaisaa pyhää.

  VastaaPoista
 2. Älä muuta virka!
  Elämä on nykyisin toisaalta helppoa, mutta toisaalta ihan liian kiireistä...mihin se säästetty aika on kadonnut?

  Hyvää pyhänseutua <3

  VastaaPoista
 3. On sentään kuivauskappi hyvä suomalainen keksintö. Astianpesukone minulla on, mutta en ole sitä koskaan täyttänyt enkä käyttänyt. Pyykkiä en kuitenkaan pese käsi. Ihan nätit sukat, mahtuvat rintavaankin jalkaan.

  VastaaPoista
 4. Maaseutua ei voi tuoda ja perinteet häviävät on hyvä löytää keitaita menneisyyteen kaiken kiireen keskellä.

  VastaaPoista
 5. Muistan lapsuudestani tuon kalastusvälineen, vaarilla oli niitä monta venekoppelissa. Pottaakin olen käyttänyt pienenä tyttönä. Niistä päivistä kodin askareet ovat muuttuneet todella paljon eikä silti aika riitä mihinkään, niin se on. Kauniit sukat olet kutonut, vasenkätisenä minä en oikein oppinut kutomaan, opettajalta meni sormi suuhun:))

  VastaaPoista
 6. ainahan voi tehdä juuri kuten kuvaat.. söpöt sukat! onnea jaloille jotka pääsevät lämpöön..
  pottahan on käytössä nykyäänkin ainakin meidän perheen lapsenlapset ovat aloittaneet toimet potalla..malli on muuttunut vähän lapsia suosivaksi.

  VastaaPoista
 7. Ihana postaus! Pyyhkeen naula näyttää samalta kuin omassa mummolassani Keski-Suomessa. Se naula on vuosien käytöstä kulunut ja ihanan sileä. Ja on käytössä vieläkin, suvun kesäpaikkana ja siellä astiat tiskataan keittiön lieden päällä kahdessa alumiinisessa pesuvadissa. Vesi kannetaan kaivolta ja perunat kuoritaan pesuvadissa pihalla istuen jos sää suosii. Arjen zeniä.

  VastaaPoista
 8. Sylvi: niin, tai on vääränlaista aikaa : )

  Sesse: aika on kuin vesiastia. Jos tilaa järjestää lisää, se täyttyy heti : )

  a-kh: eläköön kuivauskaappi ja varsinkin pyykinpesukone. En minä edistystä vastusta.

  Ei nuo sukat ihan noin paksut ole, miltä näyttää. Sopivat jalkaan hyvin : )

  Ari: taidamme olla viimeistä sukupolvea (siis minun ikäiset), joka on oikeasti vielä käyttänyt vanhoja menetelmiä ja muistaa niitä.

  Manteli: onneksi en siivonnut venevajaa 20 vuotta sitten. Silloin olisin heittänyt tuollaiset pois. Poikani on vasenkätinen ja opettaja oli myös vaikeuksissa käsityötunnilla : )

  Aikatherine: totta; jokainen voi valita elämäntapansa - teoriassa : )

  Minna M: Keski-Suomesta tuo kuvakin on. Kesäpaikat ovat usein juuri sellaisia, että siellä voi harjoittaa vanhoja, yksinkertaisia menetelmiä : ) Meilläkään ei ole juoksevaa vettä.

  VastaaPoista
 9. Voi niin tuttua tekstiä, ennen tehtiin niin paljon arjen asioitten eteen työtä, nyt kaikki on automaattista, sanoisinko toimitaan kuin robotit!!? ;o)

  VastaaPoista
 10. Pottakuva on oivallinen, täynnä tunnelmaa, ja kyllä myös kolahtaa tekstisi lause "On mielenkiintoista iän mukana ruveta yhä enemmän ymmärtämään omia vanhempiaan ja isovanhempia ja nähdä itsensä osana kokonaisuutta".

  VastaaPoista
 11. Sini: muistan, kuinka äidillä oli oikein nimetty "pyykkipäivä". Eipä ole meillä enää aikaa kokonaista päivää pyykkiä pestä : )

  Pipsa: iän mukana esi-isien/äitien auktoriteetti vähenee, mutta arvostus kasvaa.

  VastaaPoista

Luetuimmat : )