22.6.12

Älyllisiä ja älyttömiä juhannuksia

"Taivas hehkuu poutaa
äiti vettä noutaa
pihlaja on kukassaan"

Pikakuva tuosta ikkunan edestä, mutta sopii yhteen lorunpätkän kanssa. Näen äitini kaivolla vettä hakemassa. Juhannuksena kukkamekko päällä, kiharat sievästi, ässät, lihapullat, tiikerikakut leivottuna. Isä tälläilemässä pihakoivuja lasten kanssa iloisena, sauna lämpiämässä, pitsiverhot liehuvat tuulessa eteläikkunalla ja aurinko paistaa - aina.

Mietin usein, kuinka tärkeää isälleni oli onnellinen perhe-elämä. Hänen äitinsä lähti kiukuissaan kotoa pois, kun isä oli pieni poika. Hänen isänsä sitten haki mummon takaisin aika pitkän ajan kuluttua. Isällä on muistikuva äidistään, kun hän palasi hevosen kyydissä totisena, liina suorana. Mahtoi olla pienelle pojalle erikoinen tilanne. Lisää menetyksiä, sota 17-vuotiaana...mutta Juhannus oli juhlaa : )


Juhannustaikoja en tee, mutta juhannus itsessään on taianomainen. Olen aina odottanut siltä jotakin, jota ei koskaan tullut. En tiedä mitä. Oli juhannus, kun kummini kaksi poikaa hukkuivat. Oli juhannus, kun katkaisin käteni eikä siihen liittynyt juhlimista - mitä ilkeä työnantajani ei uskonut. Oli juhannus, kun istuin hinausautossa 300 km pienten lasten kanssa. Oli juhannus, kun kasvoni olivat puolihalvaantuneet leikkauksen jälkeen (mikä onneksi meni ohi). Oli juhannus, kun olin viikkoa aikaisemmin haudannut mieheni ja vanhempani olivat juuri viettäneet kultahääpäiväänsä.

Nyt minä olen kaupungissa ja päätin, että juhannus on vain yksi pitkä viikonloppu ja jatkan remonttia. Olen onnellinen, että lapsilla on kivaa, kumpikin eri mökillä kavereittensa kanssa. Päätä särkee ja yksi juttu harmittaa niin, että heräsin yöllä klo 2 sitä miettimään. Nyt kuitenkin - pikkuhiljaa - alkaa helpottaa ja tulee hymy. Se on Juhannus! : ) Tässä lintujen avomallin mökki pihallamme. Kävin kurkistamassa, olisiko siellä juhlat : )

Aurinko on vieraanamme NYT. Se on lähdössä jo etelää kohti. Pidetään sitä hyvin, että se viipyisi mahdollisimman kauan.

Niin se paras juhannukseni? Olisiko se, kun 9 kk sen jälkeen olen syntynyt. Tiedä häntä...

Iloista Juhannusta ladies ja gentlemen : )12 kommenttia:

 1. Luonto kaunistaa itsensä Juhannuksena.
  Onpas sinulle sattunut kaikkea mitä ei toisvoisi, juuri Juhannukseksi.
  Nyt kuitenkin toivotan sinulle oikein ihanaa ja Taivaan Isän siunaamaa Juhannusta ! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. Tästä selvittiin suht kunnialla. Harakka vain kävi kissalle nauramassa häkin katolla. Joku kesän poikanen. Piti hätistää pois, kun kissa pelkäsi : )

   Poista
 2. Jotenkin minulle ei tule lapsuudesta yhtään juhannusta mieleen. Sen muistan, että isä toi aina koivut oven vieriin. Saaressa mökillä ne lapsuuden juhannukset vietettiin ja kokko poltettiin muiden mökkiläisten kanssa.
  Iloa maalaamiseen, kissoille rapsutuksia ja sinulle hyvää juhannusmieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. Kissat kiehnääkin koko ajan vieressä. Melkoisia seuraeläimiä : )

   Poista
 3. Hyvää Juhannusta meille molemmille :)
  Minullakin on ihan höntti olo kun toiset hehkuttaa juhannuksen ihanuutta. En minä muista yhtään ihanaa juhannusta. Puolet elämästäni olen vain kantanut viinaa örveltävälle juhlakansalle, niin ettei minun lapsillanikaan ole varmaan mukavia juhannusmuistoja. Taitaa minullakin olla mukavin juhannus se, kun isä ja äiti vietti hää-yötään vanhassa saunakamarissa, minä tulin sitten 9kk myöhemmin maailmaan niinkuin sinäkin. No, eipäs vaivuta synkkyyteen. Jospa saisin tuon tyttäreni innostumaan tänä iltana vaikka pitkälle yö-kävelylle koiran kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannus oli varmasti tärkeä kauan kauan sitten maaseudulla, kun rengit ja piiat sai vähän ylimääräistä vapaata ja aika moni taisi syntyä maaliskuussa : ) Nyt se on melkein ohi ja voimme keskittyä olennaiseen : )

   Poista
 4. Melkoisia juhannusmuistoja oletkin ehtinyt hankkimaan. Aurinkosta juhannusmieltä sinulle ja karvalapsillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. Karvalapset pyörivät minun ja ruokakupin ympärillä : )

   Poista
 5. Onpa kaikenlaista kurjaa sattunut juuri juhannuksena...mutta mukavaa juhannuksen jatkoa kuitenkin :) Luonto on ainakin kukassaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset. Pihalla on kaunista. Katselen luontoa mielelläni ja käyn vähän viilailemassa pensaita : )

   Poista
 6. On sinulla aikamoisia juhannus muistija..no minullakin monenlaisia.
  Kauniita kukkasia..edelleen toivotan upeaa kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinulle myös: kesä on edessäpäin : )

   Poista

Luetuimmat : )