15.11.13

Eläinsilta

Kalevan uutinen eläimille rakennetuista vihersilloista on pyörinyt mielessäni tiuhaan tahtiin:

Ymmärtääkö siili, että sen pitää kivuta korkealle sillalle, koska auto ajaa muuten sen päälle? Onko sillalla eläinruuhkaa ja kuka menee ensin? Hirvi vai karhu? Isot ensin ja pienet perässä luulisin; jos on toisinpäin, pienen pitää olla vikkelämpi. 

Entä, jos joku tulee vastaan? Mahtuukos siellä ohittamaan? Äänitorvivalikoima ainakin on laaja vienosta piipityksestä karvat nostattaviin törähdyksiin.
Entä, jos ihminen erehtyy sillalle; pudottaako villisika sen alas kuten auto ajaa eläimen päälle tiellä? Entäs jos ilves jää loikoilemaan sillan reunalle maisemia katselemaan, aiheuttaako se massiivisen ruuhkan ja joku autoilija ajaa päin prinkkalaa näkymästä lumoutuneena? 
Entä, jos sillalla on sammakoille ja muille niljakkaille rakennettu lampi, kuka takaa, ettei iso paha susi hörppäise lampea tyhjäksi ja syljeskele sammakoita tuulilaseihin? Pitäisikö erikseen olla villieläinsilta ja lemmikkieläinsilta? Pitäisi siellä ainakin pari puuta olla, johon orava pääsee karkuun, jos tulee ahma vastaan. Mieluiten puujono. 

Linnut pitää palkata liikkuvaksi poliisiksi, mutta ne pitää ensin kouluttaa olemaan popsimatta suihinsa jyrsijöitä. Kuormasta ei saa syödä työaikana. Sitten pitäisi olla putoamisonnettomuuksia varten turvaverkko, josta metsänvartija tai ihmispoliisi kävisi kopistelemassa tippuneet eläimet suojaan tiedusteltuaan ensin, kumpaan suuntaan ne oli menossa.


Kyllä tämä nyt on aivan liian vaikeaa ja huonosti suunniteltu. Joku valtion eläinvihersiltakulutuslautakunnan verojaostossa on aivan varmasti jo suunnitellut eläimille tietullin tai veron. Sellaisen progressiivisen: maksu hännän mitan mukaan - tai säkäkorkeuden - tai sarvien leveyden - tai kulkutavan mukaan: pomppiiko, mateleeko vai kävelee/juoksee. Itse verottaisin tassullisia kevyemmin kuin sorkallisia ja kaviollisia. Kevyet ja alamittaiset kuuluisivat nollaveron piiriin, paitsi jos ne jatkuvasti ramppaa sillalla, voisi loppuvuodesta verottaa ns. B-mallin mukaan.

Huvivero sellaisille, jotka pitää siellä hauskaa. Ja roskaamisvero, jos jollekin tulee sillalla "hätä". Eihän sitä koskaan tiedä, miten herkkävatsainen hillerihiiri reagoi ketturepolaisen illan hämyhetkellä kiiluvaan silmäpariin. En edes halua ajatella, kuinka onnettomuustapauksissa tulisi toimia, varsinkin jos toinen osapuoli katoaa lähes jälkiä jättämättä.

Aijai, kyllä tämä nyt on ongelmallista. Mitä sanovat lukijat, jos ovat uskaltaneet lukea näin järisyttävää uutista. Jäikö nyt jokin seikka huomioimatta? Hyvä vai huono uutinen?

14 kommenttia:

 1. Meilläpäinkin on muuten vihersilta, ollut jo monta vuotta. Mutta ei se noin hieno ole kuin Kirkkonummen. On vissiin jäänyt hieman vähäiselle käytölle... Hieno idea, mutta toimivuus on toinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstissä oli kerrottu, että parempi olisi, jos eläimet saisivat kulkea omassa tasossaan ja autot ohjattaisiin yli. Kallista touhua.

   Poista
 2. Olipa ihana kirjoitus ;) tuli hymy huuleen kun sitä luin.
  Itse huomasin saman jutun ja ajattelin, että mitenkö mahtaa toimia. Hirville varmaan on, mutta tuskin ne siilit, oravat ja sammakot osaa tuota käyttää ;) jäävät littanaksi aivan kuten ennenkin :'(
  Mukavaa lauantaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan sitä koskaan tutkittu, mikä eläin ymmärtää varoa autoa ja mikä ei? Ei ainakaan poro : D

   Poista
 3. Enpä edes tiennyt, että meilläkin on vihersiltoja. Asiaa täytyykin mietiskellä. Parempi kuitenkin vihersilta kuin ei mitään. Pitäisiköhän laittaa kyltti ja opettaa eläimet lukemaan metsäkoulussa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillalle pitäisi laittaa jotain tuoksuvia herkkuja. Pahoin pelkään, että kouluarvosanat olisivat kovin vaihtelevia : D

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kirjoitus kiitos tästä.
  No niin, toimivuutta ehkä epäilen, mutta hyvä on varmasti olla.
  Toki olen kannattaja asiassa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meneehän se eläin siitä yli, jos sattuu kohdalle, mutta tuskin osaa etsiä ylityspaikkaa.

   Poista
 5. Olipa hauska juttu :) Sinun kirjoittama meinaan... On se varmaan parempi kuin ei mitään, mutta toimivuudesta en kyllä minäkään tiedä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt noiden olemassaolostakaan. Olen ehkä nähnyt tajuamatta asiaa.

   Poista
 6. Meillekin on nyt uuden tien takia tullut noita siltoja. Meillä näyttävät siltä kuin metsä jatkuisi tien ylittäen. Reunoilla on aidat. Aika näyttää kuinka toimivat vai toimivatko ollenkaan. Toivon niistä olevan apua ja liiskautuneiden supien ja kettujen loppuvan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän kuulostaa hyvältä, että silta on metsän jatke! Toimii varmasti paremmin.

   Poista
 7. Tällaiset tien ylitse kohoavat sillat ovat mielestäni toimimaton ratkaisu. Eläimet eivät halua lähteä kiipeämään ylöspäin, päästäkseen tien ylitse, sillä liikenne on niille tarpeeksi pelottavaa jo maantasallakin.

  Sen sijaan teiden alle rakennetuista alikulkusilloistahan on ihan todistetusti hyötyä. Eläimet oppivat nopeasti käyttämään niitä ja kulkevat mieluiten tien alitse, kuin kulkevat sen ylitse. Tällaisia pitäisi olla ehdottomasti enemmän ja tarpeeksi isoja, jotta niistä mahtuu niin peurat kuin hirvetkin kulkemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit ytimekkäästi. Juuri noin! Vahingossa saattaa joku yli mennä, ali mieluummin.

   Poista

Luetuimmat : )