10.5.14

Meissä jokaisessa asuu pieni äiti

Kuvassa juhannuskukat piimäkannussa hellalla, joka oli kylmennyt äidin muutettua palvelutaloon yli 80-vuotiaana. Hellan ääressä oli pyöräytetty 50 vuotta lihapullia, lettuja, riisipuuroa ja sen tuhannet herkut. Takana olevassa uunissa oli paistettu kinkut, lihapadat, ruisleivät, rieskat, kakut ja korvapuustit.


Kun minulla on ollut elämässäni paha olo jostakin syystä (josta en ole äidille kertonut), äiti on aina soittanut tai lähettänyt kirjeen (kun minulla ei ollut puhelinta) aivan kuin hän olisi vaistonnut ja tullut apuun.
Nyt minulla on aika kauan jatkunut stressi ja toissa yönä kävin äitini kanssa pitkät keskustelut lapsuuden kodin vintissä. Sain siitä lohtua, vaikka äiti ei siis enää ole joukossamme.

Ehkä sama vaisto ohjaa kaikkia äitejä ja eläinemoja. Meissä kaikissa asuu äiti, joka on valmiina astumaan remmiin, jos lapsia ilmestyy. Jos ei, se on silti olemassa. Se on primitiivinen voima.

Ei ole huonoja ja hyviä äitejä. Voi olla rikkinäisiä äitejä, joilla ei ole mitään annettavaa. Äitejä vaivaavat samat ongelmat kuin kaikkia muitakin ihmisiä. Myös äiti, joka luopuu lapsestaan, on hyvä äiti tai äiti, joka päätyy ratkaisuun olla synnyttämättä, ajattelee lapsen parasta omalla tavallaan.

Lapsettomana 10 vuotta ja adoptioäitinä olen kovasti miettinyt äitiyttä ja varsinkin nyt, kun poikani löysi biologiset veljensä ja biologisen äitinsä. Näin ensimmäistä kertaa elämässäni pojan äidistä kunnon valokuvan. Tunsin hellyyttä ja iloa häntä kohtaan ja ehkä pientä haikeutta hänen puolestaan, koska olen saanut elää ihanan poikani kanssa kaikki nämä vuodet. Tapahtuma on ollut järisyttävä meille kaikille. Kolme komeaa veljestä keskustelevat nykyisin iloisena toistensa kanssa : ) Autan myös tyttöäni juurien etsimisessä, sitten kun hän haluaa.

Äitiydellä on tuhannet kasvot, yksi sydän.

                                                                     Onnea                    
                                                            ♫ 


11 kommenttia:

 1. Sinun lapsesi ovat saaneet hyvän ja ymmärtäväisen äidin. Itselläni ei ollut kovin hyvä tuuri äitejä jaettaessa, mutta olen itse yrittänyt olla edes vähän parempi äitinä.
  Oikein Hyvää Äitienpäivää Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et olisi juuri sinä, jos äitisi ei olisi ollut juuri hän. Ajattele sitä : )

   Poista
 2. Hyvää äitienpäivää:)

  VastaaPoista
 3. Ihanasti kirjoitat! Ihanaa äitienpäivää sinulle!

  VastaaPoista
 4. Tiivistät viimeiseen lauseeseen koko äitiyden. Siinä se on- Äitiydellä on tuhannet kasvot, yksi sydän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se oikeasti on : )

   Poista
 5. Hei, löysin blogisi ja tekstin juurimatkasta. Ihan mahtavaa, että joku muukin on löytänyt lapsillensa juuret. Minä olen myös kahden nyt jo aikuisen lapsen adoptioäiti. Olemme pitäneet lasten biologisiin äiteihin yhteyttä kirjeitse jo vuodesta 1997 ja olemme perheenä käyneet heitä tapaamassa kolme kertaa. Äitienpäivän aikoihin (20149 julkaisin kirjan kokemuksistani.
  http://www.bod.fi/index.php?id=1257&objk_id=1243311
  Kirjaa saa myös minulta suoraan, mikäli olet kiinnostunut. Käsittelen siinä adoptiota avoimen adoption näkökulmasta, teemana myös lapsen kulttuurinen ja geneettinen identiteetti. Olisi kiva vaihtaa muutama sana, mikäli saisin sähköpostiosoitteesi. Terveisin Tuuli

  VastaaPoista

Luetuimmat : )