6.12.09

6.12.Itsenäisyyspäivä avautuu minulle isäni kautta. Hän joutui 17-vuotiaana sotaan eikä juuri koskaan puhunut siitä. Muistona sodasta hän kantoi sirpaletta kainalossaan ja kaapin perimmäiseen nurkkaan talletettua ansiomitalia. Kun hänen ainut poikansa kuoli kahden vuoden iässä ja perheeseen jäi vain tyttöjä, isä sanoi, että on hyvä, että tytöt eivät joudu sotaan.
Itsenäisyyspäivä avautuu minulle äitini kautta, joka kirjoitti rintamalle kirjeitä, myös tuntemattomille sotilaille. Äitini, joka tervehti naapurissa olevaa venäläistä sotavankia ystävällisesti hymyillen. Äitini, joka suri sotaan lähetettyjä hevosia, jotka palasivat laihoina tai eivät palanneet.
Kummisetäni ei unohtanut. Hän joutui kuskaamaan ruumiita hevosen kärryissä ja joskus itki. Tätini oli Lotta, samoin anoppi. Appi ihannoi sotaa, mutta olikin kaukana rintamalta. 

Kuvassa ote kenttäpostikirjeestä äidilleni 17.4.1944. Siinä sotilas seuraa jänispariskunnan touhuja keskellä sotaa ja miettii, kuinka rakkausasiat on pitänyt laittaa sivuun.Mitä enemmän sotaa ajattelen, sitä vähemmän haluan ottaa siihen kantaa. Atomipommi pelotti lapsena. Äiti oli kertonut, että meillä kotona olisi perunakuoppa paras suojapaikka niitä kauheita säteitä vastaan. Niin sitten tammikuisena iltapäivänä, kun olimme kolmestaan kotona; minä ja siskot, alkoi taivaanranta punottaa ihan väärällä tavalla. Se ei ollut normaalia, se oli varmasti tappava pilvi ja jos oikein tarkasti katsoi, se näytti sieneltä. Pitäisikö mennä kuoppaan? Kylmyyden pelko voitti sillä kertaa atomipommin uhan.

3 kommenttia:

 1. lentävä hevonen6.12.09

  Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille. Arvostammeko mennyttä sukupolvea ,joka on meille hyvät oltavat ja itsenäisyyden lahjoittaneet.Suurin osa kyllä. Ei heillä ollut lama, he tyytyivät siihen mitä oli ,ruokakin kortilla.Olen kyllä sellaisen nähnyt. Soitin Finlandian ja lippulaulun ,kömpelösti,mutta kuitenkin.Onhan päivä sen arvoinen.

  VastaaPoista
 2. Oi...

  Maisemakuvasi oli hengästyttävän upea.
  Muistosi olivat koskettavia...

  VastaaPoista

Luetuimmat : )