21.2.10

Maratonmuisteloita

Kun sanon olevani mökillä pölkkypään kanssa, ei kenenkään ole syytä loukkaantua. Kas tässä hän on:

Se katselee minua nenä lattiassa vuodesta toiseen. Jollakulla on ollut huumorintajua riittävästi tuodakseen sen tuliaisiksi anopilleni, jolla oli heikot polvet ja pölkyn päällä oli helppo istua.

Sitten mökillä on positiivinen ikkunanlauta: nauta, muki ja lumiukkokynttilä varmaan 40 vuoden takaa. Rupesimme kerran polttamaan sitä, mutta oli pakko äkkiä sammuttaa, kun se hymyilee niin viehkosti.


Vispilänkauppojakin voi ruveta tekemään tarvittaessa : )
Taistelimme kauan kynttilä/öljylamppu/kaasu -linjalla, mutta sitten piti antaa periksi ja hankkia sähköt. Käytämme sitä kuitenkin välttämättömiin tarpeisiin. Ei tarvitse enää napsutella kaasujääkaappia käyntiin ja juosta maakellarilla. Ei tarvitse kuskailla kaasupulloja rautakaupasta. Ei tarvitse haistella epämääräisten lämmittimien päästöjä, joista tulee vähitellen mustaa pintaa kattoon ja seiniin - entäs keuhkoihin sitten. Tunnelmakin säilyy ihan hyvin eikä vesijohtoja tule varmaan milloinkaan, joten vesi juoksee kulloisenkin henkilön vauhdilla sisään ja ulos. Mökkimme on niin lähellä järveä, että sitä ei saisi nykyisin niin lähelle rakentaa.


Mutta jotain sieltä puuttuu. Sieltä puuttuu kukkia, koska tontti on niin karua, että sinne on ihan turha niitä istuttaa. Siispä muistelen lapsuutemme kodin kukkaloistoa. Tässä muutaman vuoden takaa:


Ja tämä hetki, kun juhannusruusut ovat kuihtumassa kertoen tilanteesta, jolloin ihana, kuuma heinäkuu on alkamassa, luonto laulaa ja hehkuu, pihanurmella voi juosta paljain jaloin tai voi maata selällään katsellen pilviä. Silloin on saunavastojen tekoaika. Muistaakseni heinäkuun toisella viikolla on se hetki. Vaarimme kaatoi koivun ja mummo komensi kaikki vastan tekoon. Me emme onneksi kelvanneet vielä hommaan, mutta puunrungon päällä pomppiminen oli sitäkin hauskempaa. Ja mummon juttujen kuunteleminen. Hänellä oli arvoituksia joka tilanteeseen. Harmi, kun en muista kuin pari. Toinen oli tällainen: "Pikkulintu liinaharja läpi seinän lentelee. Mikä se on?"

Se on neula ja lanka ja seinä on tietysti kangas : D


9 kommenttia:

 1. Lämpöisiä muisteloita.
  Ajattelin tuota positiivista ikkunalautaa katsoessani, että sellainen pitäisi olla meilläkin.
  Minä hoidan mökillä luonnonkukkia ja olen saanut joitakin lajeja hyvin viihtymään ja runsastumaan, ne tovat sitten myös perhoset pihapiiriin.

  VastaaPoista
 2. Onneksi lumiukko säästyi polttamiselta, onhan se jo oikeastaan aarre!
  Mietin jo, että onko kesä oikeasti olemassa ja minkälaista se on? Matka kesään tuntuu olevan tänä vuonna erityisen hankala ja vaivalloinen = )
  Hauskoja lapsuusmuistoja, niitä tässä muistellaan kiihtyvään tahtiin...niitä aurinkoisia kesiä...

  VastaaPoista
 3. Pehmyt piirto: vein kerran juurakon tuoksuvatukkaa tai mitä lienee. Täällä kaupungissa sitä kasvaa vaikka asfaltin alta, mutta ei mökillä. Sekin kuolla kupsahti. Tuuli on siellä paha. Se vie välillä kaiken irtonaisen mennessään. Voi olisikin perhosia : )

  Taru: tulevan kesän täytyy olla pitkä ja kuuma, muuhun ei suostuta : )

  VastaaPoista
 4. Minä olen aina ollut sitä mieltä, etten mökkiä vaivoikseni halua. Mutta nyt on alkanut mieli muuttumaan, ja joku merenrantapaikka olisi ehkä sittenkin kiva. Niin karu ja kallioinen, ettei siellä tulisi mieleenkään mitään kasvatella. Mökillä vaan oltaisiin ja lilluteltaisiin varpaita ja onkea vedessä. ;)

  VastaaPoista
 5. Anskukka: siinä se idea onkin: kun ei ole pakko tehdä mitään, tekee mieli tehdä kaikenlaista mitä milloinkin mieleen juolahtaa. Mutta ruohonleikkuuta mökillä - ei kiitos : ) Joku taas voi tykätä juuri siitä.

  VastaaPoista
 6. Se on aikamoinen onni kun on mökki kyhätty pystyyn jo aikoja sitten, kun nykyään ei saa enää rakentaa niin lähelle rantaa kuin aikaisemmin. Ihania sellaiset mökit jossa on ranta on ihan vieressä :)

  Minä aina olen joskus miettinyt, että olisipa mökki. Vaan kun nyt on muutaman vuoden asunut tässä missä me nyt asustellaan, niin olen tullut siihen tulokseen, että mitäs me mökillä kun me jo melkein asutaan sellaisessa!

  Tämä meidän asuinalue on voimakkaasti kesämökkialuetta, eli kesämökkejä piisaa. Sitten kun on metsä ympärillä ja talo tällainen vanha tönö, niin tämähän on kuin parastakin mökkielämää konsanaan! :D

  VastaaPoista
 7. Marika: eihän sitä erillistä kesäpaikkaa tarvitse, jos jo asuu luonnon helmassa. Hieno yhdistelmä.
  Mökille pääsee pakoon kaupungin hulinaa ja stressiä. Vielä kun keksisin sinne kissoille fiksun oleskelutilan. Veisinkö vastapäiseen saareen? : )

  VastaaPoista
 8. Meillä olisi suunnitelmissa rakentaa kesällä kissoille ulkoilutarha ja kaneille uusi ja parempi. Olemme miehen kanssa vähän poropeukaloita, joten saa nähdä miten homma edistyy.. kunhan nyt se kesäkin ensin tulee :D

  VastaaPoista
 9. Marika: eläimille on hyvä rakentaa, kun ne ei arvostele. Itse teimme liian matalan. Kun yrittää hakea kissan sisälle, se menee "piruuttaan" viimeiseen nurkkaan ja sitten saa kömpiä siellä selkä köyryssä : ) Eikä niitä saa yhtäaikaa pois. Kun mulla on 4 eläintä, pitää hakea yksi kerrallaan.

  VastaaPoista

Luetuimmat : )