16.5.10

Mayo - miksi?

Miksi olen Mayo. Mayo on espanjaa ja tarkoittaa toukokuuta. Se on kuukausi, joka mullistaa luonnon ja ihmisten elämän. Kaikkea kaunista ja ihanaa on minullekin toukokuussa tapahtunut - ja viimeiselle päivälle osunut suuren suuri suru.

Lapsuudesta nousee ehdottomasti mieleen kevätjuhlat, uudet mekot, lesken lehdet, näsiät, tuomen kukat, kielot, rentukat, purojen kuohunta, ruudun hyppääminen ja lintujen laulu sekä käen kukunta. Kun äidin kanssa otimme ikkunoista "tuplat" pois, kuului lintujen laulu sisälle saakka.

Saunan eteisen kattohirressä oli riippukeinu. Siitä keinuimme niin, että jalat osuivat ulkona räystääseen. Sisko taisi kerran lyödä päänsä takana olevaan parruun. Se oli kiva keinu (siis ei edellämainitusta syystä : ). Tässä vuosi sitten otettu kuva oviaukosta. Se oli jäähyväiskuva.

Toukokuussa on ollut kouluun liittyviä pieniä ja suuria saavutuksia, mutta ylitse muiden nousee kuvassa koulun vieressä oleva opettaja, joka antoi minulle musiikin lahjan. Hän vei keväällä oppilaat polkupyöräretkelle naapurikuntaan, jossa hän ensin soitti kirkossa urkuja ja sen jälkeen vielä kävimme hänen lapsuuden kodissaan ja sielläkin oli pikku harmooni.
Sain häneltä iltaisin opetusta. Hän ompeli luokan perällä jotakin ja minä soitin koraalivirsikirjasta vimmatusti "on aarre meillä verraton...". Ja poljin ja poljin, koska harmoonistahan ei muuten lähde ääntä. Äitienpäivänä soitin kehtolaulun ja sisko lauloi parin muun tytön kanssa. Minusta piti tulla urkuri, mutta elämä päätti toisin. Kiitos kuitenkin Telle-ope. Hänenkin elämänsä päättyi aivan liian nuorena.
------
Miksi Mayon kuvana on Ulla-kani? No kun olen yhtä hyvä ylittämään esteitä kuin Ulla. Menkääpä joskus katsomaan kanien estekilpailuja. Ullakin saattaa hypätä viisi estettä ja ruveta pesemään itseään viimeisen esteen edessä - palkinnosta viis : ). Tässä kohtaa vertaus ontuu, koska olen päämäärähakuisempi kuin Ulla.

                            
On Ulla saanut palkintojakin esteistä ja kunniamainintoja kauniista silmistä, mutta se on tavallinen tallikani eikä kovin arvostettu "kanipiireissä", mutta meillä sitäkin enemmän : D.

9 kommenttia:

 1. Tuijotin tässä eräänä iltana Picasson näyttelystä ostamaani kalenteria ja siinähän se oli tuo Mayo : )Tajusin vasta silloin, mitä tuo nimesi tarkoittaa.

  Aika iso tuo kani, onko se oikeasti isompi kuin kissat? Aivan huippu <3

  VastaaPoista
 2. Ihanaa Taru, sinäkin olet käynyt Picasson näyttelyssä : )

  Ei tuo kani kauhean iso ole, mutta terve. Sitä kun ei ole jalostettu pilalle. Sen turkki on upea ja kova hyppimään. Puolustaa Paavoa kissoja vastaan. Se oli pienin tallikanin poikueesta, joten muut saattavat olla isompiakin.

  VastaaPoista
 3. Ihana Ullapupu!
  Ihana nimi ja ihana Toukokuu!

  VastaaPoista
 4. Oi koraalivirsikirja ja vanha harmooni. Samanlainen muisto minullakin lapsuudesta. Suuri musta kirja ja virret nuottien kanssa. Ei tainut kaikki mennä ihan nuotilleen, mutta väliäkö sillä. Komea kani ja fiksu, kun ajattelee ensin ennen kuin hyppää. Jospa porkkana ei odotakaan esteen takana :))))

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana kirjoitus ja pisteenä i:n päälle Ulla-kani - kunnon kani, isolla K:lla.

  Meillä oli muinoin tallikani Pommpis joka 9 kunniakasta vuotta ilahdutti hevostamme tallikanin roolissa :)

  Kun kanista aika jätti, ei hepo ollut ollenkaan tyytyväinen uuteen kaveriin - haukkuvaan luppakorvaiseen koiranpentuun ;);)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Seijastiina : )

  Vai on Tiukukin soitellut harmoonia. Olisipa kiva saada sellainen oikein iso virsikirja. Yksin sitten soittelisi. Ai niin porkkana puuttui!

  Hanna: uskalsiko Pomppis mennä hevosen lähelle, ettei saanut kaviosta? Kyllähän kani on hiljaisempi kuin koira. Kerran olen kuullut huutavan, kun toinen kani puraisi eikä se ollut mikään pieni huuto!

  VastaaPoista
 7. Nuo vanhat, ihanat rosoreunaiset valokuvat saavat sydämeni hypähtämään. Kanien estehyppykilpailuista en ole ennen kuullutkaan. Siellä mahtaa olla hauskaa.

  VastaaPoista
 8. Famu: voin taata, että estekilpailuissa on hauskaa. Kani joko hyppää tai sitten ei : D. Se voi lähteä omille teilleen milloin vain tai takaisin tai se menee kapuloiden välistä. Mutta hypätä se kyllä osaa, se ei ole se ongelman ydin : D

  VastaaPoista
 9. Kanien estekilpailu olisikin hupaisaa nähtävää! Sattuisipa joskus kohdalle. :)

  VastaaPoista

Luetuimmat : )