10.11.12

Miksi on marraskuu?

No siksi, että ihminen ehtisi tehdä välillä jotain kunnollistakin eikä vain nautiskella kesästä ja muusta elämän ilottelusta. Luonto ei nimittäin paljon tarjoa. Sen huomasin mökillä räntäsateessa. Ei mitään kuvattavaa, ei ristin sielua missään, ei lintuja. Yksi kärpänen piristyi, kun lämmitin mökin ja senkin minä tapoin, hmm.

Lumi oli hauskoina riekaleina pitkin metsää. Siellä seisoskelin kesken kulkemiseni sinne tänne ja ymmärsin oikein hyvin, mitä Schjerfbeck koki maalatessaan pyykkiluomustaan. Moni tuore ihminen : ) saattaa olla ymmällään pyykin kuivattamisesta maassa, mutta olen itsekin ripustanut kangasnenäliinoja karviaismarjapensaaseen kuivumaan. Mutta olisiko siitä silloin otettu kuva? Ei missään tapauksessa, joten on melko ymmärrettävää, että Schjerfbeckin aikalaiset paheksuivat maalausta.


Laitan pyykkitaulun nyt tarkoituksella näin hassussa muodossa, että ei tule loukatuksi oikeuksia. Halusin kuitenkin laittaa maalauksen näkyviin enkä linkkinä, jotta lukijat ymmärtäisivät, miksi yhteys tuli mieleeni : ) Tässä myös linkki.


Saatoin mielessäni kuvitella, kuinka kaikki eläimet varustautuvat talveen jatkaakseen lajinsa säilymistä tiedostamatta kuitenkaan niin ylevää tarkoitusta. Ihminen on se heikoin lenkki, koska ei säilyisi luonnossa talven yli. Ei tosin tämä metallisiipikään:


Tuntuu myös uskomattomalta, kuinka tämä jengi aikoo pärjätä 30 asteen pakkasella. Kokoontumalla yhteen ja lämmittämällä toisiaan? : D


Ihminen ei voi kaivautua talvipesään ja nukkua kunnes kevätaurinko alkaa tukalasti lämmittää pesää niin että on kömmittävä apetta etsimään. Ihminen valitsee toisin.

10 kommenttia:

 1. Marraskuut ovat niin erilaisia tämän maan eri puolilla. Oma marraskuuni on esittäytynyt houkuttelevan viehkona. Ihan totta, on lunta, pakkasta, latuja, on tosi paljon lintuja, on ulkosalla polttopuiden sahaamista, mutta pärjäillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Sinnekö ne kaikki linnut ovat tulleet? : )

   Poista
 2. Ensin ihmettelin tuota pyykkikuvaa, mutta sitten tuli muistoja mieleen. Olempa ollut itsekkin jokivarressa mukana kun naiset keitti talven aikana kellastuneita lakanoita suuressa rautapadassa. Muistaakseni oli laitettu lipeää pesuveteen. Huuhtelun jälkeen lakanat leviteltiin maahan auringossa lisää valkaistumaan. Ja taas oli niin puhtaat valkoiset lakanat. Eipä ollut silloin näitä fosfaatteja sun muita pesuaineissa, eikä pyykki peseytynyt nappia painamalla. On tämä elämä vaan käynyt helpoksi nykyään, kaikki hoituu nappia painamalla. Mitähän seuraavaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sitä pyykkäyksen helpotusta emme antaisi pois, mutta on olemassa jotain aivan hulluja juttuja kuten munankeittimet ja kakkuleikkurit... Kauan sitten naiset kilpailivat keskenään, kenellä on valkoisimmat lakanat.

   Poista
 3. Hauska mielleyhtymä lumiriekaleet ja Helen Schjerfbeckin maalaus. Lukit alkavat kerääntyä sisätiloihin syksyllä, yhtenä yönä heräsin kun yksi käveli kasvojeni yli. Ihmisen pesät ovat aika lailla kehittyneet turvekammeista, mutta niissäkin pärjättiin talven yli. Ja turkit ryövättiin muilta eläimiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu "muilta eläimiltä". Eläimiähän mekin olemme : ) En kyllä kasvoiltani haluaisi minkäänlaista eläintä löytää, hui.

   Poista
 4. Et taida pitää talvesta... Nauti toppapuvuista, kynttilöistä, kirjoista ja kuumasta viinistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän, ihan hurjasti yritän : )

   Poista
 5. Tänä aamuna katselin auringonnousua. Huomasin, että kiinanruusu pihalla avasi uuden nuppunsa, linnut sirkuttivat keltalehtisessä luumupuussa. Tällainen marraskuu sopii minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, sillä lailla : ) Sopisi minullekin : )

   Poista

Luetuimmat : )