3.3.18

Eläinystävyyden syvin olemus

Katsoin taas ohjelman broilereittan tehokasvatuksesta. Joku sanoi, että et olisi katsonut. Niin, jos en, olisi silloin helpompi syödä broileria. Pienet tipuset piipittävät hämmentyneinä kun ei ole emoa, johon leimautua vaan tuhansia muita yhtä pieniä. Viiden viikon elämän tarkoitus on syödä ja kasvattaa valtavat lihakset päätyäkseen kauppojen grillivartaaseen pyörimään.

Jos on eläin, kannattaa olla vaikeasti lisääntyvä, isohko ja söpö = panda.


Kyllä loppui taas broilerin syönti minun kohdallani. Pidän perusajatuksena, että jos elävän eläimen pystyn tappamaan ja ottamaan siitä lihapalasen, sitten syön. Kun en pysty, en piiloudu muiden taakse ja kuvittele, että asia ei kosketa minua. Kyllä, aion tehdä joulukinkun. Aion syödä vierailulla lihaa tai kanaa. Olenko huono ihminen. Ehkä olen.

Vielä huonomman minusta tekee se, että kalaa kyllä syön. On siinä rajamailla, pystynkö tappamaan sen ja kalan päätä en voi vadillani katsella. Millä tavalla kala on huonompi eläin kuin panda?

Nyt menen tekemään jauhelihasta ruokaa. Sehän on jauhelihaa paketissa, ei muuta :(

Turkiksia en käytä. En näe niille mitään tarvetta. Annoin kerran anopilta saamani turkin pois. Turkiseläimen turkin tarkoitus on lämmittää sitä eläintä, ei ihmistä. Kasvattakoon ihminen omat turkkinsa. Nih!


12 kommenttia:

 1. Onneksi en nähnyt sitä ohjelmaa. Välillä meinaa pala jäädä kurkkuun kun tulee kesken kaiken mieleen, että se on ollut elävä eläin. Kohta on ihminen ainut laji jota ei syödä, muuttuukohan sekin vielä joskus tulevaisuudessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjan uhkakuvan maalasit. Ehkä ei sentään paitsi jos robotit ottavat vallan. Hyönteisten kohdalla ei tule eettisyys vastaan, mutta ällötys estää syömästä niitä :)

   Poista
 2. Juu, ei ole helppoa olla ihminen. Ja Sude, varmasti se joskus muuttuu, kun meitä ihmisiä on liikaa täällä maapallolla. Mutta, me ei sitä enää olla sitten näkemässä.
  Tuo tehostettu tuotanto on kaikessa mennyt yli. Kuka tarvitsee niitä kaikkia ruokia kauppojen hyllyllä? Perskules, kun maidon ostamisesta on tullut jo niin hankalaa, ei meinaa löytää sitä "tavallista" purkkia, kun on vaikka mitä lajia. No, tää meni jo vähän aiheesta ohikin, mutta ymmärtänette pointin.

  Kaikesta huolimatta toivotan hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen oli punainen, sininen ja vaaleansininen maitotölkki. Nyt pitää oikeasti etsiä, että ei osta vahingossa vääränlaista maitoa. Sama juttu levitteiden ja jogurttien kanssa. Isossa kaupassa menee aikaa, kun pitää miettiä yksinkertaisia ostoksia.

   Hyvää kevättä!

   Poista
 3. Minulla on ystävätär joka aikaajoin lähettää minulle erilaisia linkkejä eläinten tarhauksesta sun muusta..enhän minä niitä pysty edes katsomaan..Kyllähän ne turkit kauniita ovat, eläinten päällä♥ Kamala on myös uhanalaisten eläimien salametsästys..hienot lajit ovat ihan sukupuuttoon kuolemassa ja niitä tapetaan ihan vaan jännityksen/rahan vuoksi:( Lämmitellään me vaan villasukkien ja takatulen avulla:) Hyvää viikonloppua sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ihan hyvä, että eläinten kaltoinkohtelusta kerrotaan. Muutos saadaan ehkä aikaiseksi. Sinun ei kannata katsoa, jos tulee vain paha mieli.
   Saitpa kuulostamaan ihanalta tuon takan edessä villasukat jalassa istuskelun : ) Hyvää kevättä!

   Poista
 4. Surullista myös, että pandoihin käytetyillä rahoilla pystyisi suojelemaan monta muuta lajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit. Minulla on tosi ristiriitainen olo Suomeen tuotuja pandoja ajatellessa. Ehkä käyn katsomassa kerran ainakin, mutta että kannattiko niitä tänne roudata...?

   Poista
 5. En nähnyt kyseistä ohjemaa (onneksi), mutta olen aina kummastellut, miten proilerien rintaleikkeet voivat olla NIIN suuria...eli kovasti on tehokasvatettu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei kuitenkaan syötetä väkisin kuten hanhia, etä saadaan iso maksa :(

   Poista
 6. Arvostan ajatuksiasi <3. Minulla loppui broilerin syönti viime vuonna. Näin uutisissa lähes hengettömän pikku tipun makaamassa tehokanalan lattialla (oli sentään vapaakanala, mutta niitä oli siellä ihan liikaa...). Kinkkua meille ei osteta jouluisin. En ole kuitenkaan ihan täysin kasvis- ja kalaruokien syöjä. Teen poikkeuksen luomunaudanlihan kohdalla (tilalta ostettua). Sitä syön joskus. Luomumaitoa ja kananmunia käytän myös.
  Olen kyllä samaa mieltä kanssasi siinä, että kalan elämä on yhtä arvokas kuin pandan.
  Katsoin jokin aika sitten Kashuo Ishiguron romaanin pohjalta tehdyn elokuvan "Never Let Me Go", jossa tietyt valitut ihmiset olivat syntyneet maailmaan vain sitä varten, että heidän tullessa täysi-ikäisiksi heistä otettiin elimiä niitä tarvitseville (ja tietysti kun tarpeeksi monta elintä ihmisestä vietiin, tämä kuoli). Elokuva oli paikoitellen ahdistava ja surullinen, mutta samalla tosi hieno. (Suosittelen sitä tai kirjaa!) Niinhän me käyttäydymme tuotantoeläinten kanssa. Tuotantoeläimet syntyvät vain siksi, että ihmiset voivat syödä heidät eläinten ollessa nuoria aikuisia (tai ihan lapsia esim. karitsat).

  VastaaPoista
 7. Tehokkuuden tavoittelu on viety liian pitkälle lihantuotannossa, mutta sama koskee muitakin tuotantoaloja.
  Kontrasti on iso lapsuuteni maatilan karjankasvatuksen ja nykymaatalouden välillä. Se oli aikaa kun sioilla ja kanoillakin oli nimet :)

  VastaaPoista

Luetuimmat : )