20.11.10

Uteliaisuus

Viimeinen matkailta saapui. Päätin, että en lähde Suomeen käymättä kolumbialaisessa saunassa : ). Ei, sinne ei menty vasta kainalossa, sikspäkin ja lihaisan hiillosmakkaran kanssa ilkosillaan, vaan ihan jotain muuta. Lapset tilasivat minulle tunnin saunavuoron respassa käydessään. No - laita lapsi asialle.

Menin hissillä ylös kuntosaliosastoon, jonka yhteydessä sauna oli. Siinähän se. Laittauduin suihkuhuoneessa; ei siis mitään pukuhuonetta; pyyhkeeseen ja lähdin saunaan. Kiinni! Taakseni ilmestyi nuori hotellin työmies haalareissaan. Kauheeta se näkee mun polvet : D ja vähän matkaa ylöspäin. Espanjani ei purrut. Paikalle ilmestyi joku nainen, jolle sain selitetyksi, että TAHTOO SAUNAAN. Hän soitti hotellin pukumiehen paikalle aukaisemaan oven ja laittamaan sen lämpiämään!

Kun en jaksanut odotella suihkuhuoneessa, ajattelin, että sama kun menen saunaan istumaan. Kas tässä:


No ei ole kiuas koolla pilattu ja mitä ihmeen madesoppaa siinä keitetään? Ja lakkaisivat nuo ihmiset juoksentelemasta tuon lasioven takana. Eikö ne ole ennen täällä ihmistä nähneet? Eihän täällä ole edes löylyvettä, mutta mihin sitä edes heittäisi? Lauteetkin omituisesti rakennettu.


Minulle kävi kuin Eevalle ja Aatamille: pakko oli mennä nostamaan padan kantta sillä päälläni olevan pyyhkeen nurkalla; miettisin muuten tälläkin hetkellä, että mitä siellä oli.

Jotain lehtiä tuoksua antamassa, mutta aika kului enkä halunnut jäädä sitä tuoksua odottelemaan. Aika nopeasti alkoi olla miellyttävän lämmin, mutta pelkäsin, että minulle käy kuin sille sammakolle, joka pannaan kylmään veteen ja ruvetaan lämmittämään: se ei älyä lähteä pois vaan kuolee lopulta kiehuvaan veteen. Niin, ja jos hoksasitte, istuin siellä kameran kanssa : ). Ehkä sitäkään ei kannata kovasti kuumentaa : )

Jälkiolo ei ollut samanlainen kuin mökkisaunasta tultua: lämmittämisen nautinto, puiden pilkkominen ja kantaminen, vesien kantaminen, löylyyn ja ulos vilvoittelemaan mäntymetsää ihaillen ja taas takaisin löylyyn, välillä pari karjalaolutta ja muutama hyttysen pistokin sallittakoon. Silloin tietää käyneensä SAUNASSA!

Saunominen Kolumbiassa tuli maksamaan minulle 20 000...pesoa : )

7 kommenttia:

 1. Eih... niillä on ilmeisesti ihan oma käsityksensä saunomisesta ja sen merkityksestä. :)

  VastaaPoista
 2. Hauskan näköinen sauna, mutta eikö "kiukaalle" heitetty lainkaan vettä?

  VastaaPoista
 3. Olipa kokemus noin saunatieteellisesti. Mitähän se hotellin sauna oli espanjan kielellä? Yhtä kokemusta rikkaampi olet kuitenkin ja voit nauttia suuremmalla sydämellä suomalaisesta saunasta.

  VastaaPoista
 4. Joo, eipä ole suomalaisen saunan voittanutta. Mutta oletpahan yhtä kokemusta rikkaampi. ;)

  VastaaPoista
 5. Melko erikoinen =) Kyllä se, niinkuin kirjoitit, puiden pilkkominen ja vesien kantaminen, tekee saunomisesta nautinnon..

  VastaaPoista
 6. Hyvä, että kävit testaamassa. Ehkä en kuitenkaan tule Kolumbiassa käyneeksi.

  VastaaPoista
 7. Jarno: jep. Olisi pitänyt kysyä ihan tyhmänä, että MIKSI sinne pitäisi mennä ja mitä siellä tehdään.

  Manteli: ei ollut vettä eikä siellä varmaan ollutkaan tarkoitus kuumentua.

  Tiuku: sauna on sauna varmaan kaikilla kielillä.

  Villikissa: keräilen saunakokemuksia. Itävallassa oli ohjetaulu seinällä ja tarkat ajat, milloin löylytellään ja milloin vilvotellaan.

  Pirjo: no, eipä sitä kaupungissa juuri pilkota ja kanneta, mutta ainakin saa heittää kiukaalle vettä : )

  a-kh: siksi ajattelinkin kertoa, jos kaikki ei käy siellä : )

  VastaaPoista

Luetuimmat : )